Мисията на Рудолф Хес в Англия

Вечерта на 10 Май 1941 г. над Шотландия се развива едно от най-странните и загадъчни събития на ВСВ. Рудолф Хес, първи заместник на Хитлер се оказва в самостоятелно пилотиран сомолет Messerschmitt Bf 110. Той е излетял от летището в Аугсбург в 17:45, прелетял е над Северно Море и е стигнал Шотландското небе. Хес обаче, не успял да намери пистата на която трябвало да кацне и поради тази причина когато самолетът му останал без гориво той скочил с парашут. Презимил се във ферма в Eaglesham, Шотландия в 23.30. Когато бил заловен от местен орач, Дейвид МакЛеан веднага пожелал да види Дюкът на Хамилтън, чиято резиденция в Замъкът Дънгавел имала малка самолетна писта. Хес прелетял над океана и вражеското небе, за да се срещне с този човек, т.к. го считал за водача на мирното течение в Англия.

Дълги години се е считало, че Хес е бил самостоятелен в действията си. Действал е сам като посланик на мира, за да може да осигури тила на Хитлер при започването на военните действия срещу СССР. Само че Хес оставил съобщение за Хитлер преди да замине гласящо: “И ако мой фюрей това начинание завърши с неуспех, просто кажете, че съм бил полудял.” Официалното комюнике от Берлин, след залавянето на Хес посочва, че той е страдал от влошаващо се психично заболяване, което е принудило Хитлер да му забрани да лети. Като военнопленник в лагер Зед и по-късно като военнопрестъпник в Затвора Спандау, Хес се държи странно бълнува на сън и крещи, че е бил отровен. Прави и няколко опита за самоубийство. Поради тази причина официалната версия на Берлин не буди съмнения.

Въпреки това Сталин и Рузвелт имат совите предположения, че Хес е напълно здравомислещ и, че Британските тайни служби стоят зад неговите страдания. Когато през октомври 1944 г. Сталин поздравява Чърчил за успешната мисия на Британските служби да “привлекат” Хес, Чърчил отново твърди, че той е луд миротворец който е влюбен в Хитлер. На това Сталин отговаря на шега, че явно има много неща за които неговите тайни служби не го уведомяват. А когато Рузвелт получава писмо от Чърчил по въпроса, казва на своите съветници:”Чудя се, какво ли наистина се крие зад тази история?”.

На 11 май 1941г., т.е. на следващият ден след полета, Хитлер е буден в 07:30 и получава писмото лично от адютанта на Хес. Това е показателно, че го е очаквал, т.к. обикновено е оставал в леглото до късно. Никой никога не го буди, до такава степен, че когато в денят Д десантът в Нормандия започва никой не посмява да му го съобщи именно, за да не събуди. Освен това когато Хес е разпитван от Лорд Симън, той признава, че Хитлер е бил напълно наясно с мисията му. Има и други факти сочещи, че не може Хес да е действал сам. Поради неголемият радиус на действие който е имал самолетът му Хес със сигурносте трябвало да се приземи за зареждане в Северна Германия. Това означава, че кацането, горивото и обслужването са били осигурени от Луфтвафе. Интересен е и факта, че Хитлер не наказва никой от наистина помагалите на Хес, а само астролозите му, които му били промили мозъка. Появяват се и данни, че Хес дори е летял с ескорт – Рейхард Хайдрих. Те са посочени от личният Биограф на Хайдрих, Едуард Галик, който твърди, че в тази нощ Хайдрих е летял на Messerschmitt 109 от Франция към Великобритания. По-това време Хайдрих е ръководил организирането на СС полицията, която е трябвало да поеме управлението в окупиран СССР и да съдейства за ликвидирането на евреите и болшевиките.

Вече е очевидно, че Хес съвсем не е действал само по своя воля, нито пък напълно самостоятелно. Къде тогава е отивал и каква всъщност е била мисията му? Въпреки, че се е считало, че той е отивал към замъкът на дюка и неговата писта, фактът, че е скочил с парашут толокова близо до самия замък и, че самолетът който е пилотирал не е можел да се приземи на тази писта без да се разбие в дърветата показва, че вероятно истинската цел на полета е била съвсем друга, а това са били аварийни действия. Най-вероятната и най-близка цел е била пистата на Кралските Военновъздушни Сили – Аклингтън. Каква обаче е била мисията? Очевидно е, че Хес трябва да е имал връзки с британската аристокрация и дори кралското семейство. През есента на 1937, Дукът на Уиндзор, абдикиралият крал на Англия – Едуард 8 и съпругата му – г-жа Уалес Симпсън, се срещат с Рудолф Хес. Той ги е поканил на вечеря, като завършек на дълъг ден през който те са се запознали с Хитлер, среща запечатана и на фотоси. Британските служби вече са попречили на Дукът да стане крал на Англия, като са използвали съпругата му за претекст. Причината е, че не са могли да допуснат нацистки симпатизант на трона на Британската Империя. Дукът обаче е под наблюдения още от 1936 г. когато са установени отношенията му с нискостоящи официални лица на нацисткия режим. Хес се среща с Дукът и на 28 юли 1940 г. в Лисабон. Срещата била тайна и много кратка. Счита се, че това което Хес е искал е било Англия да потвърди, че няма да нападне Германия, ако втората започне действия срещу СССР. Тази среща между Хес и брата на краля е трябвало да подсигури мира. Тя е прелюдия към това за което Хес ще лети чак до Шотландия. Англия и Германия официално отричат подобна среща да се е състояла. Тя обаче е организирана главно от нацисткото разузнаване. Дукът е напълно обеден, че Британия трябва да се опита да избегне войната. Той вижда Германия като спирачка за комунизма. Очевидно на Хес е било предадено, че ще се срещне с Крал Джордж 6 в Лутон Ху вечерта на 27-28 май 1941г. Точно тази е била и целта на полетът му до Шотландия.

Интересно е, че точно на тази дата, вечерта над Лутон Ху се приземяват с парашути двама специални убийци изпратени от Германия, за да убият Хес, ако той все пак се яви на срещата, за да се запази отрицанието на Хитлер. Там обаче среща няма, а ги очаква военен отряд, който ги разстрелва. Защо обаче точно Лутон Ху? Защото там е домът на семейство Вернер. Те са близки приятели на Краля и Кралицата. Дори настоящата Кралица на Великобритания прекарва меденият си месец в този дом. Най-вероятно в този дом Хес е трябвало да се срещне с Краля и Кралицата и останалите членове на фракцията желаеща мир с Германия, а именно: братът на краля, т.е. Дукът на Хамилтън, Лорд Брокет, Буклеч и Бедфорд.

Когато Чърчил научава за пристигането на Хес, той не взема незабавни мерки, по-скоро изчаква да стане сигурно, че това е той. Веднага след това обаче, премиерът се оказва в твърде особена и опасна за страната, него и монархическото семейство ситуация. Поради тази причина дава старт на изключителна операция по прикриването на всякаква информация по връзките на Хес с кралското семейство и аристокрацията. Информацията се затваря и в архивите на Дукът на Хамилтън, които веднага след случая са засекретени за 100 години, т.е. и до днес. Британската аристокрация не желае да признае, че голяма част от нея са били пацифиста, а някои и открити нацисти и поддръжници на Третият Райх.

Последната мистерия около Хес е вероятно тази за смъртта му. Съден на процесът в Нюренберг, той е осъден на доживотен затвор. През 1987 г. се самоубива. Поне това е официалната версия. Войници от охраната са твърдели, че са забелязали двама непознати в американски униформи в денят на смъртта му, които не са се появявали преди и след това. Предполага се обаче, че това са били убийци изпратени от MI5. Каквато и да е истината, Хес вече е мъртъв.

Животът му обаче повдига твърде много въпроси. Очевидно е, че той не е типичният кандидат за нобелова награда за мир, поради житейските му виждания. Той изповядва теорията за “жизненото пространство”, необходимо на арийската раса и би се погрижил за унищожението на болшевики, славяни, евреи и всичко друго което и пречи. Очевидно е, че британските тайни служби не са тези които са поканили Хес и са планирали срещите му, а са само тези които по-късно са прикрили истината. Отговорността от Британска страна трябва да падне изцяло върху аристокрацията, която явно е виждала в режимът на Хитлер някакво спасение за все по-слабите си позиции в управлението на страната.