Колко Ще Струват Изборите На 11 Юли Зависи От Епидемичната Обстановка!

Парламентарните избори ще бъдат ли по-скъпи от тези на 4 Април? Колко ще струват? Има ли значение пандемията? На всички тези въпроси отговори Асен Василев, служебен министър на финансите.

Правителството одобри план за разходите по подготовката и произвеждането на изборите, които ще се състоят на 11 Юли тази година. Това породи много въпроси, главният от които е дали те ще бъдат по-скъпи от пердишните.

Оказва се, че съществуват два варианта за предсрочните избори – и всичко зависи от пандемията и коронавируса. Единият вариант е изборите да бъдат с над 8,5 млн. лева по-евтини от предишните, ако няма обявена епидемична обстановка. В случай, че има епидемична обстановка, то те ще се оскъпят с близо 2,5 млн. лева.

Предвиждат се 57,1 млн. лева за новите парламентарните избори, като тези пари трябва да покрият разходите по логистика, възнаграждения на комисиите, изборни книжа, компютърна обработка, разяснителната кампания, както и пълно обезпечение на над секциите в чужбина.

Към тези 57,1 милиона лева са одобрени и допълнителни 11,1 милиона лева, ако епидемиологичната обстановка продължи.

Министър Асен Василев обясни, че Министерството на образованието е подало информация за достъпното видеонаблюдение по училищата и следва да се прецени дали има нужда от допълнително такова. Ако от ЦИК преценят, че допълнително видеонаблюдение е необходимо, то Министерството на финансите ще подсигури нужните средства.

Стана ясно, че на миналите избори е имало проблем с осигуряването на маски и дезинфектанти – някои комисии са ги получили ден след изборите. Поради тази причина, служебният министър на здравеопазването – д-р Стойчо Кацаров, сподели, че доставките на тези предпазни средства този път ще се организират от областните управители.

Следващото заседание на Министерския съвет се очаква да се проведе в четвъртък, на 20 май.